Naš Univerzitet domaćin je velikog međunarodnog skupa posvećenog društvenom, ekonomskom i političkom razvoju zemalјa Latinske Amerike i Kariba. U Beograd stiže oko 400 stručnjaka za ove teme sa univerziteta, akademija i instituta iz 43 zemlјe. Nјih okuplјa Međunarodna naučna federacija za izučavanje Latinske Amerike i Kariba (FIEALC), osnovana 1982. povodom obeležavanja dva veka od rođenja Simona Bolivara, „Oslobodioca Latinske Amerike“, a u skladu s inicijativom Uneska za razvoj regionalnih studija u svetu.

Skup koji u utorak počinje u Beogradu je 18. kongres Federacije.

U središtu rasprava na plenumu i u sekcijama 18. kongresa biće akademska i naučna dimenzija složenih zbivanja u zemlјama Latinske Amerike i Kariba, uklјučujući i koren aktuelnih društvenih potresa na ovom kontinentu.

Na konferenciji za štampu održanoj u „Medija centru“, o programskoj usmerenosti Kongresa govorili su prof. dr Slobodan Pajović predsednik Organizacionog odbora, kao i ambasadori latinoameričkih zemalјa Rikardo Fernandez (Argentina), Izabel Azevedo Hejvert (Brazil), Marko Garsija Blanko (Meksiko), otpravnik poslova Ambasade Venecuele Dia Nader al Andara, počasni konzul Ekvadora Karmen Spalajković i počasni konzul Srbije u Boliviji Žana Petković.

Organizator Kongresa, koji će trajati do 28. jula, je Univerzitet „Džon Nezbit“, odnosno, Sektor za Latinsku Ameriku i Karibe Geoekonomskog fakulteta.

Svečano otvaranje Kongresa predviđeno je za utorak, 25. jula, u 18 sati, u svečanoj sali Univerziteta „Džon Nezbit“ na Bulevaru maršala Tolbuhina 8 na Novom Beogradu.

Osim istaknutih istraživača tema od značaja za region u kome živi milijarda stanovnika, na 18. kongres dolaze i brojni zvaničnici iz zemalјa Latinske Amerike i Kariba, među kojima je Alvaro Garsija Linera, potpredsednik Bolivije, kao i ministri obrazovanja i kulture Brazila, Gvatemale, Čilea i Paragvaja.

 Foto: Medija centar

© COPYRIGHT | UNIVERZITET MEGATREND
code and design: Ivapix

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU:      

Megatrend Univerzitet