U najvećem amfiteatru zdanja Univerziteta „Džon Nezbit“ na Novom Beogradu, u utorak, 25. jula, svečano je otvoren 18. kongres Međunarodne federacije za izučavanje Latinske Amerike i Kariba (FIEALC). Skup na kome učestvuje oko četiri stotine naučnika iz 43 zemlje sveta započeo je intoniranjem himne Srbije, a potom se, u ime Organizacionog odbora, prisutnima obratio prof. dr Slobodan Pajović, dekan Geoekonomskog fakulteta, koji je operativni organizator Kongresa. Prof. Pajović je naglasio značaj ovog skupa za dublje istraživanje društvenih, naučnih, kulturnih i geoekonomskih fenomena Latinske Amerike i Kariba, i zahvalio na prilici da naša zemlja i naš Univerzitet budu domaćini skupa – prvog u regionu te vrste. On je posebno zahvalio diplomatskim predstavnicima latinoameričkih i karipskih država u Srbiji na svesrdnoj pomoći dobroj organizaciji Kongresa, kao i istaknutim gostima iz udaljenih zemalja sveta koji su pristigli u našu zemlju i svojim učešćem uzdigli značaj skupa.

          Pozdravljajući učesnike i goste u ime Univerziteta „Džon Nezbit“, prof. dr Milomir Minić, rektor, rekao je da je naša ustanova ponosna što je domaćin ovako značajnog skupa, kojim se potvrđuje visok akademski i naučni nivo Univerziteta, a posebno Geoekonomskog fakulteta i njegovog Sektora za Latinsku Ameriku i Karibe. „U današnjem svetu punom izazova, doprinos ovog Kongresa vidim u objektivnoj naučnoj raspravi koja se na njemu vodi, u percepciji otvorenih tema i dilema savremenog doba i u dragocenoj razmeni stavova istraživača koji dolaze sa različitih meridijana“, rekao je prof. Minić.

          U nastavku su, na otvaranju, govorili generalni koordinator FIEALC-a Ruben Ruis Gera i ambasador Argentine u Beogradu Rikardo Fernando Fernandes, koji je i počasni predsednik Organizacionog odbora Kongresa.

          Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić takođe je, na početku svog izlaganja, odao priznanje Univerzitetu „Džon Nezbit“ i organizatorima Kongresa. „Uradili ste istorijski važan posao na afirmaciji nacionalnih i državnih interesa Srbije“, rekao je Dačić, dodavši da naša zemlja pridaje veliki značaj razvoju odnosa sa državama Latinske Amerike i Kariba. „Još od kontakata iz perioda razmaha politike nesvrstanosti, saradnja s latinoameričkim i karipskim državama predstavlja snažnu komplementarnu dimenziju našeg spoljnopolitičkog angažmana“, kazao je potpredsednik Dačić. Zbog toga Srbija redovno učestvuje na skupovima regionalnih organizacija iz sistema latinoameričke i centralnoameričke integracije, od 2000. godine, a posebno od 2012. Cilj Srbije je, po Dačićevim rečima, jeste da poboljša ekonomsku saradnju s ovim državama, koja još nije na nivou dobrih političkih odnosa. Skupovi poput ovog, čiji je domaćin Univerzitet „Džon Nezbit“, daće snažnu podršku već započetim inicijativama na povećanju obima ekonomske saradnje i uravnoteženju trgovinske razmene, kazao je u završnom delu svog obraćanja Dačić.

          Potom se skupu obratio Alvaro Garsija Linera, potpredsednik, Višenacionalne Države Bolivije, održavši vrlo zanimljivo predavanje o najaktuelnijim pitanjima ekonomskog i političkog položaja zemalja i naroda Latinske Amerike i Kariba u današnjim složenim međunarodnim uslovima.

          Otvaranje Kongresa – koji nastavlja rad u sekcijama, a završava se u petak, 28. jula – prisustvovale su mnoge ugledne ličnosti domaćeg naučnog i javnog života, među njima i ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, ministar kulture Paragvaja Fernando Grifit, akademici Ljubiša Rakić i Ivan Jevtić, brojni predstavnici srpskih univerziteta i fakulteta, nastavnici i studenti Univerziteta „Džon Nezbit“, novinari i drugi.

          Uoči otvaranja Kongresa, u prostorijama Univerziteta sreli su se srpski i paragvajski ministri Vukosavljević i Grifit i dogovorili modalitete saradnje dveju zamalja u oblasti kulture.

       Snimili : Milutin Rajković  i Vukašin Basarić

© COPYRIGHT | UNIVERZITET MEGATREND
code and design: Ivapix

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU:      

Megatrend Univerzitet