Violinistkinji Kerolajn Kember uručen počasni doktorat nauka


Na svečanosti održanoj na Megatrend univerzitetu, čuvenoj violinistkinji Kerolajn Kembel (SAD) uručen je počasni doktorat nauka za njen nemerljiv doprinos unapređenju muzičke umetnosti i muzikologije.

Svečanost je prigodnim rečima otvorio akademik Ljubiša Rakić, predsednik Saveta Megatrend univerziteta. Potom je rektor Univerziteta, prof. dr Mića Jovanović, predstavio stvaralački portret Kerolajn Kembel i uručio joj diplomu počasnog doktora nauka.

Kerolajn Kembel, prema rečima prof. Jovanovića, na virtuozan način neguje različite žanrove muzike i nastupa u najprestižnijim dvoranama sveta. Sarađivala je s uglednim muzičkim stvaraocima, od Barbre Strejsend i Stinga, preko Dejvida Fostera i Krisa Botija do Pola Makartnija i Andree Bočelija. Neguje i sopstveno autorsko stvaralaštvo; objavila je više samostalnih albuma i izvodila muziku u nekoliko kultnih filmova.

Bavi se i pedagoškim radom kao mentor mladim umetnicima iz različitih zemalja – uključujući i Srbiju – prema sopstvenom originalnom programu.

„Nagrađujući i afirmišući stvaralaštvo Kerolajn Kembel, naš Univerzitet želi da potvrdi sopstveni odanost najvišim vrednostima u kulturi“, rekao je na kraju prof. Jovanović.

Osim diplome i medalje, violinistkinji Kerolajn Kembel uručena je i slika Miloša Šobajića, istaknutog umetnika koji je takođe profesor Megatrend univerziteta.

Zahvaljujući na priznanju, Kerolajn Kembel – koja poseduje i obrazovanje iz kompjuterskih nauka, lingvistike, sociologije i psihologije – istakla je da uz pomoć muzike ostvaruje dragocenu komunikaciju s ljudima na različitim meridijanima, te da je srećna što joj se pružila prilika da, premijerno, razmenjuje emocije sa publikom u Beogradu i Srbiji.

Izrazila je blagodarnost Megatrendu i njegovom rektoru, profesoru Jovanoviću, na ljubaznom pozivu i lepom prijemu.

Posle svečanog uručenja počasnog doktorata, Kerolajn Kembel održala je predavanje studentima, a uveče i solistički koncert uz pratnju „Ad hok Belgrejd orkestra“ kojim je dirigovao Đan-Luka Marćano.

Koncertu, koji je protekao u izvanrednoj atmosferi, prisustvovao je veliki broj kulturnih i javnih radnika.