IssacProf. dr Efraim Isak

Efraim Isak je naučnik drevnih semitskih jezika i civilizacije kao i afričkih i etiopskih jezika i religije. On je jevrejin etiopskog i jemenskog porekla. Direktor je Instituta za semitske studije (Princeton, New Jersey) kao i predsednik odbora za mir u Etiopiji i centra za razvoj.

Rođen u Etiopiji gde je stekao rano obrazovanje, prof. dr Isak je završio osnovne studije iz bogoslovije (Harvard Divinity School, ’63); Doktorske studije iz bliskoistočnih jezika (Harvard University, ’69); Titulu Doctor of Humane Letters ( John Jay / CUNY, ’93); Titulu Litterarum Doctor (Addis Abbaba University, 2004). Osnivač je i prvi profesor afro-američkih studija na Harvard Univerzitetu. Kao priznanje za svoje zasluge,  ,,Efraim Isak nagrada za izuzetnost u afričkim jezicima’’ je dodeljena Harvard diplomcu za najbolji esej o afričkim studijama.

Kao naučnik, Efraim Isak je bio profesor na raznim univerzitetima i objavio je mnoge naučne članke i knjige.  Prvi je angažovan na fakultetu Univerziteta Harvard, odeljenju za afričke i afro-američke studije  1969, i igrao je važnu ulogu u ranoj istoriji odeljenja. Posvećen ovom novom polju stipendiranja, Isak je nastavio kao član fakulteta do 1977. gde je predavao skoro polovini učenika upisanih u programu u tom periodu.

Prof. dr Isak je takođe predavao na sledećim visoko-obrazovnim institucijama: Princeton University – Bliskoistočne studije, 1983-85, kada je uveo prvi afrički kurs jezika na Prinston Univerzitetu 1984. godine; Hebrew University (antički semitski jezici); University of Pennsylvania (religija, semitski jezici); Howard University (škola bogoslovije); Lehigh University (religija); Bard College (religija, istorija).

Njegove teme obuhvataju širok dijapazon od onih gore navedenih do biblijsko-jevrejske, rabinske književnosti, istorije Etiopije, koncepta i istorije ropstva i drevnih afričkih civilizacija. Bio je saradnik nacionalne zadužbine za humanističke nauke i Instituta za napredne studije. Bio je saradnik na Univerzitetu Harvard i Dubois Institutu (1985-86); Saradnik centra za teološka ispitivanja, Princeton University (1989-92). Prof. dr Isak je imao dugotrajni spor sa Univerzitetom Harvard  u pogledu odbijanja njegovog zahteva za mandat. Na kraju, izgubio je svoje žalbe na sudu.


2

Figel Džonatan (pukovnik u penziji)

Viši istraživač i šef Odseka za terorizam tužilaštva, Međunarodnog instituta za borbu protiv terorizma (ICT), Interdisciplinarnog centra (IDC), Herclija, Izrael. Pukovnik Džonatan Figel (Fighel Jonathan) je služio na različitim operativnim i  terenskim pozicijama prilikom prikupljanja obaveštajnih podataka istraživačkog Odeljenja obaveštajnog korpusa IDF. Od 1999. godine Džonatan Figel je viši istraživač i direktor obaveštajne službe pri odeljenju za terorizam Tužilaštva ICT, IDC u Hercliji-Izraelu. On je stručnjak za palestinsku-terorističku organizaciju, borbu protiv terorizma kao i poslovima na Bliskom Istoku. Pukovnik Figel ima master diplomu  iz studija o bliskom Istoku Tel Aviv Univerziteta i kombinuje akademsko i operativno iskustvo u borbi protiv terorizma.

On ima veliko iskustvo u  borbi protiv terorizma. Stručnjak je za palestinske vlasti, islamističke organizacije (Hamas, Islamski džihad, Al-Kaidu), fenomen  palestinskog samoubilačkog terorizma  i finansiranje terorizma, upotrebu interneta i sredstava za propagandu, prikupljanje sredstava za regrutaciju, i radikalni je pokretač fenomena  ,,domaćeg’’ terorizma.

Takođe, član je Međunarodne akademske zajednice protiv terorizma (ICTAC). Medijski je komentator za anti-terorističku bezbednost, držao je predavanja na velikom broju univerziteta i agencija za sprovođenje zakona širom sveta, uključujući SAD, Indiju, Italiju, Singapur, Tursku, Australiju, Španiju i Nemačku. Pukovnik Figel je često pozivan da drži predavanja i orijentacione kurseve na IDF-u, izraelskoj upravnoj policiji, graničnoj policiji, izraelskoj sigurnosnoj agenciji (ISA), FBI, policiji u Njujorku, TSA, Skotland jardu, Londonskoj policiji i NATO-COE-DAT Centru izvrsnosti za borbu protiv terorizma u Turskoj.

Izraelski ministar odbrane ga imenuje za člana akademskih i vladinih istraživačkih timova po pitanju palestinskih samoubica i bio je savetnik ministra za saobraćaj savetodavnog tima.


2  Džon M. Nomikos

Džon M. Nomikos (John M. Nomikos) je direktor Instituta za istraživanje evropskih i američkih studija, predsednik mediteranskog saveta za obaveštajne studije (MCIS), predsednik Udruženja grčke obaveštajne službe (GISA), predsednik Evropske obaveštajne akademije (EIA) i osnivački urednik žurnala mediteranskih i balkanskih obaveštajnih službi (JMBI). Docent je na Vebster Univerzitetu (Atina kampus) i rukovodilac na Odeljenju za međunarodne odnose, istoriju i politiku. On je takođe gostujući profesor na mirovnim studijama za bezbednost (postdiplomski program) na Univerzitetu u Rimu (Tre) u Italiji. Bio je honorarni profesor (2005-2007) na odseku za međunarodne odnose na Univerzitetu u Indijanapolisu (Atina kampus). Osnovne studije iz sociologije je stekao na Luizijana Univerzitetu 1987, master studije iz evropske integracije i saradnje je stekao na Hal Univerzitetu 1991, a doktorat iz međunarodnih odnosa i diplomatije je stekao na Vašington međunarodnom univerzitetu  2001. Njegova uža specijalnost su transatlantske obaveštajne studije, reforma obaveštajnog sektora i arhitektura nacionalne bezbednosti. Obavio je istraživanje i studirao na raznim istraživačkim institucijama u SAD, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Finskoj, Nemačkoj i Izraelu.

Džon M. Nomikos je preusmerio grčki tim u konzorcijumu od pet zemalja (Severna Irska-Velika Britanija, Španija, Nemačka, Bugarska, i Izrael) i uspešno je obavio dvogodišnji (2009-2011) istraživački projekat Evropska unija – FP7 pod nazivom: SAFE comms ,,komunikaciona strategija anti-terorističke krize za oporavak i kontinuitet’’. Ovlašćeni je anti-teroristički stručnjak (CMAS) od strane anti-terorističkog akreditacionog tela (ATAB) u SAD.


4Gregori R. Kopli

Predsednik međunarodne asocijacije ѕa strateške studije (Vašington, DK, SAD); Predsednik Globalnog informacionog sistema, Inc; Glavni i odgovorni urednik  spoljno-političkih publikacija.

Istoričar, autor i strateški analitičar Gregori R. Kopli (Gregory R. Copley), 63, već 40 godina sarađuje na najvišim nivoima sa različitim vladama širom sveta kako bi pripomogao stvaranju globalnog strateškog okruženja koje će umanjiti sukob, promovisati ekonomsku dobrobit i međunarodnu stabilnost. Autor studija ,,Umetnost pobede’’, izdato  na strateskoj konferenciji 2003, a koje je zatim objavio Simon & Schuster u izdanju 2006.

Glavni je urednik  i osnivač (1972) spoljno-političkih publikacija i odbrane. Osnivač je (1982, sa dr Stefan T. Posonijem) i predsednik Međunarodne asocijacije za strateške studije (ISSA), globalne nevladine organizacije (NVO) za starije profesionalne službenike koji su angažovani  u formiranju nacionalne i međunarodne strateške politike. 1999. i sam je  bio osnivač informacionog sistema Global (GIS), onlajn kodirane strateške obaveštajne baze podataka i sistema za korišćenje od strane vlada širom sveta.

2001. Gregori Kopli je bio jedan od osnivača nove australijske strateško-istrazivačke organizacije, Future Directions International (FDI) (ranije Centar za međunarodnu stratešku analizu: CISA), u Pertu, zapadnoj Australiji. Ostao je aktivno uključen u FDI do svoje ostavke iz njenog odbora i istraživanja komiteta u februaru 2010. godine. Isto tako, on je u značajnoj meri uključen kao industrijalac u velikim preduzećima za inžinjering, dizajnu jahti i brodova i razvitku avio kompanija. Gospodin Kopli, koji ima prebivalište u Australiji, je šesta generacija stanovnika zapadne Australije, rođenog 28. oktobra, 1946. godine.

Osim javnih informacija i ostalih aktivnosti, on je, od početka 1970-ih, bio veoma angažovan po pitanju poverljivih strateških analiza i vladinih operacija širom sveta. Ovo uključuje  izradu strateških filozofija za obnovu izabrane vlade u pojedinim zemljama, uključujući pripremu ustava i izbornog procesa. To je, u mnogim slučajevima, zahtevalo hitan rad praktične i političke prirode radi zaustavljanja postojećih sukoba ili sprečavanja predstojećeg izbijanja neprijateljstava. Gospodin Kopli, kroz odbranu i spoljne poslove, takođe organizuje posebne konferencije i seminare za vrlo visoko političko, državno i odbrambeno osoblje, često u kabinetu ili na nivou šefa kabineta, o tome kako da se nose sa trenutnom i projektovanom strateškom krizom. Takođe, angažovan je kao savetnik brojnih vlada po pitanju nacionalnih planiranja kao šef kabineta vlade.

Autor je nekoliko hiljada članaka, javnih i poverljivih dokumenata, govora i brojnih knjiga o strateškoj odbrani, avijaciji i ostalim temama, uključujući i dve knjige poezije. Novije knjige gospodina Koplija sadrže 2.100 strana – Priručnik odbrane i spoljnih poslova, enciklopediju sa poglavljima o (u sadašnjem izdanju) 245 zemalja i teritorijama širom sveta. Autor je i urednik 15 odvojenih izdanja ove jedinstvene enciklopedije iz 1976. Knjiga je zainteresovala visoke vladine zvaničnike u više od 170 zemalja – uključujući oko 130 šefova država i šefova vlada – svake godine, i sudiju Klark, koji je bio savetnik za nacionalnu bezbednost američkom predsedniku Ronaldu Reganu, a koji je izjavio da je: ,,neophodna za rad Saveta za nacionalnu bezbednost’’.


5Prof. dr Klaus Lange

Rođen 1946. godine u Landshut / Bavarskoj, Klaus Lange je završio lokalnu humanističku gimnaziju i studirao političke nauke, filozofiju i balkanologiju na Univerzitetu u Minhenu u periodu između 1965. i 1970. godine, kada je doktorirao. Tokom ovog perioda je vršio istraživanja na Univerzitetu u Palermu, kao i UCLA. Od 1971 – 1978. je uradio istraživanje u ime Deutsche Forschungsgemeinschaft i VW – Fondacije. Takođe, tokom ovog perioda je bio predavač političkih nauka i istorije jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Minhenu. Godine 1979, imenovan je za višeg predavača filozofije i političkih nauka na University of Durban – Westville / Južnoj Africi, gde je radio kao profesor od 1981 – 1983. godine.

Godine 1983. počeo je da radi za Hanns Seidel fondaciju u  Minhenu, gde je bio zadužen za međunarodnu bezbednosnu politiku do 2011. Od 1983. je bio i član osoblja škole za više političke studije na Univerzitetu u Minhenu. Ostale funkcije gospodin Langea su: potpredsednik i direktor istraživanja, Institut za afričke i međunarodne studije, Vagen / Minhen, između 1985. i 1995. godine; od 1992. godine: član Međunarodnog stručnog saveta, Centar za globalne i strateške studije, Ruska akademija nauka.

Godine 1997, prof. dr Lange je bio glavni govornik na konferenciji centralnih banaka u Volfsbergu, Švajcarskoj, gde je govorio na temu ,,Dolazeći svetski poredak’’.

Prof. dr Lange je član GKND (Nemački obaveštajni Forum), iz kruga prijateljstva Nemačke savezne akademije za bezbednosnu politiku (BAKS) i član uredništva savetodavnog odbora časopisa Instituta za afričke studije, Ruske akademije nauka. Napisao je 11 monografija o različitim aspektima bezbednosnih problema,  urednik je i kourednik 16 knjiga o različitim aspektima međunarodne bezbednosne politike i autor više od 200 naučnih članaka koji se bave terorizmom, transnacionalnim organizovanim kriminalom, sovjetskim studijama, nuklearnom strategijom kao i temama političke filozofije.

Od 2001. godine prof. dr Lange je direktor Instituta za međunarodne studije, Landshut, Nemačka (sa ogrankom u severnoj Italiji). Glavni cilj ITS-a je politika Azije, ekonomija i politika bezbednosti, a kombinuje akademsko istraživanje sa konsultantskim uslugama za međunarodna preduzeća.


6

Prof. dr Klara Knap – Lange

Godine 1982. diplomirala na Univerzitetu u Veroni, lingvistika i savremena istorija. Trenutno zanimanje: zamenik direktora na Institut za transatlantske studije, Nemačka, Italija.

Od 2010. godine je koordinator za saradnju, predavanja i aktivnosti između ITS-a i Univerziteta u Bolzanu. Od 2008. je zamenik direktora ITS-a, Landshut, Nemačka. Od 1985. godine radi kao profesor sociologije, psihologije i književnosti na ,,Koledžu za naučna osnivanja’’, Bruniko, Italija. Od 1990. do 2009. godine radi kao zdravstveni konsultant na Central College Centre, Bruniko, Italija. Od 1982. do 1985. godine zaposlena je kao docent na LEWIT, Briksen, Italija. Od 1985. do 2008. godine na poziciji konsultanta za porodice sa migrantskim poreklom, Bruniko, Italija.

Od 1988. do 1991. godine zaposlena je u službi obrazovanja u zdravstvenoj edukaciji, Bolzano, Italija, Odsek za zdravstvo u provinciji Bolzano; od 1991. do 1993. godine u službi obrazovanja nadzora ljudi sa migrantskim poreklom u Centru za socijalni rad pokrajine Bolzano.

Od 1977. do 1982. godine studije sociologije, modernih evropskih jezika i književnosti i doktorat na Univerzitetu za ekonomiju i trgovinu, Verona, Italija. Od 1972. do 1977. srednja škole u ​​Bruniku, Italija.


7Prof. dr Marko Lombardi

Marko Lombardi je profesor na Katoličkom univerzitetu u Milanu (Italija). Bio je stalni istraživač (1994-2002) i sada je redovni profesor (2002 – do danas) sociologije, kriznog menadžmenta, komunikacije i međunarodne saradnje. Ekspert je za pitanja terorizma i bezbednosti: direktor ITSTIME – italijanskog tima za pitanja bezbednost od terorističkih napada i vanrednih situacija, istraživački centar odseka za sociologiju.

Od 2014. godine prof. Lombardi je član upravnog odbora CeSI – Centro di Ateneo per la Solidarietà Internazionale; od 2014. koordinator plana i programa za medije i komunikacije; od 2011. godine, direktor Škole novinarstva; od 2010. godine, član naučnog veca – Odnosi sa medijima i poslovna komunikacija; od 2009. godine, direktor tima za vanredne situacije CeSI – Centro di Ateneo per la Solidarietà Internazionale; od 2007. godine, član naučnog veća – Siromaštvo, postnacionalne i međunarodne vanredne situacije; od 2006. godine, član naučnog veća Fakulteta političkih i društvenih nauka; od 2005. godine, član naučnog veća medija i komunikacije, Filozofski fakultet; od 2003. godine član naučnog veća za doktorske studije – Kriminologija; od 2003. godine, direktor ITSTIME – italijanskog tima za bezbednost, pitanja terorizma i vanrednih situacija, istraživački centar odseka za sociologiju.

Prof. Lombardi predaje na Katoličkom univerzitetu u Milanu, Italija (predavanjem se bavi od 1993. godine na pomenutom univerzitetu); od 2014. predaje post sukobe i upravljanje kriznim situacijama na Fakultetu političkih i društvenih nauka – od 2011. predaje civilno-vojnu saradnju na master studijama za međunarodnu saradnju i razvoj, ASERI – Alta Scuola di Economia e Relazioni Internazionali – od 2007. godine predaje upravljanje kriznim situacijama na master studijama – siromaštvo i post-nacionalne i međunarodne vanredne situacije 7/9/15 © Evropska unija, 2002-2015 | http://europass.cedefop.europa.eu Stranica 1/24 Biografija Marko Lombardi – od 2006. upravljanje kriznim situacijama na master studijama – uparavljanja međunarodnim odnosima, ASERI – Alta Scuola di Economia e Relazioni Internazionali – od 2004. upravljanja kriznim sitacijama na Fakultetu političkih i društvenih nauka – od 2002. godine, profesor teorija i tehnika komunikacije sa medijima na Filozofskom fakultetu – od 2002. godine, profesor sociologije na Filozofskom fakultetu, od 1994. do danas se bavi istraživanjem na Katoličkom Univerzitetu, i vodi humanitarne projekte u kriznim područjima, od 2013. učestvuje u humanitarnim projektima (Libija); od 2009. Se bavi civilnim vojnim aktivnostima (Avganistan); od 2010. do 2012. godine u Etiopiji vodi obrazovne projekte za jugoistočnu oblast; od 2010. do 2011. godine na Haitiju vodi projekte oporavka od zemljotresa; od 2010. do 2011. godine se bavi pitanjima obrazovanja i obuke – Abruzzo; od 2005. do 2007. godine u Šri Lanci projekte nakon cunamija; od 2005. do 2006. godine se bavi humanitarnim projektima u Kašmiru (Pakistan), od 2003. do 2004. u Iraku obrazovne projekte; od 2002. do 2004 u  Molisi projekte obrazovanja i obuke; od 1993. do 2000. godine vodi projekte u Kambodži.


8Prof. Dr. Zhang Jiadong, Fudan Univerzitet – Centar za američke studije

Pof. dr Zhang Jiadong, rođen u Huoqiu oblasti, Anhui, septembra 1977. Jula 1993. godine, diplomirao je na Huoqiu Normal School, Anhui. Predavao je u osnovnoj i srednjoj školi od jula 1993. do jula 1999. godine. Decembra 1996. godine diplomorao je kineski jezik i književnost. Od avgusta 1999. do jula 2001. godine, studirao je u Centru za međunarodne odnose, Junan Univerzitet i zavrsio je master studije – međunarodni odnosi. Na Fudan Univerzitetu od septembra 2001. do juna 2004. godine doktorske studije – međunarodnim odnosi i pitanja terorizma. Od jula 2004. godine, počeo je da radi u Centru za američke studije, Fudan Univerziteta baveci se uglavnom pitanjima terorizma, anti-terorizma, i američke politike za borbu protiv terorizma.

Tokom rada i studiranja, objavio je nekoliko radova – Nacionalni separatizam i njegovi uticaj (Šangaj: Međunarodni pregled, br.1 2002), Konceptualna analiza terorizma (Peking: Svetska ekonomija i međunarodna politika, br 3, 2003), Terorizam u kontekstu zastrašujućeg jezika (Peking: Svetska ekonomija i međunarodna politika, br.12, 2003), Analiza terorizma nad Jevrejima (Peking:. Pacific Journal br.2, 2004), Neo-konzervativizam i njegov uticaj na američku spoljnu politiku (Ren Xiao, Shen Dingli(eds.),  Konzervatizam i američka spoljna politika, Šangaj Sanlian Shudian, 2003), Međunarodni terorizam i međunarodna saradnja protiv terorizma (više od 40.000 reči na kineskim znakovima, u Iang Jiemian (ed), Međunarodna saradnja u borbi protiv terorizma, Peking: Shishi Chubanshe, 2003, Globalno upravljanje i međunarodne organizacije (Zhang Guihong (ed.), Međunarodne organizacije i međunarodni odnosi, Hangzhou: Zhejiang Daxue Chubanshe, 2004. Napisao je nekoliko biografija i često piše članke o međunarodnim aktuelnim problemima za mnoge novine i časopise, uglavnom u Šangaju: Oriental Morning Post, Jiefang Daily, Oriental Outlook, Xinmin Weekly itd.

Tokom master i doktorskih studija dobio je sledeće nagrade:

2000,12 Three goods, Junan Univerzitet. 2002.11 Tajvan alumni stipendiju za međunarodne studije, Fudan Univerzitet 2003.10 Xie Xide stipendiju, Fudan Univerzitet

Takođe aktivno učestvuje u mnogim javnim aktivnostima i bio je član Interactive Lecturer Group, drži predavanja o problemu terorizma na Fudan Univerziteta i drugim univerzitetima. Njegovi hobiji su košarka, kineski šah, muzika i putovanja.