Sastanak predsednika FIEALC sa visokim diplomatskim predstavnicima latinskoameričkih zemalja

 

Ambasadori Argentine, Kube i novoimenovani ambasador Venecuele, otpravnik poslova Meksika, ministar savetnik ambasade Brazila i konzul Ekvadora u Beogradu posetili su 24. januara 2019. godine Geoekonomski fakultet (GEF) Megatrend univerziteta i vodili razgovore sa prof. dr Slobodanom S. Pajovićem, predsednikom Međunarodne federacije za izučavanje Latinske Amerike i Kariba (FIEALC) i doc. dr Goranom Lalićem, dekanom GEF-a.

Tema sastanka bila je nastavljanje veoma uspešne saradnje srpskog Predsedništva FIEALC i ambasada ovih zemalja u godini okončanja našeg mandata u rukovođenju ovom uglednom i uticajnom naučno-akademskoj asocijaciji međunarodnog značaja.

Predsednik FIEALC obavestio je latinskoameričke diplomate o brojnim aktivnostima spskog Predsedništva FIEALC tokom 2017. i 2018. godine u našoj zemlji, regionu i svetu. Posebno interesovanje izazavalo je uspešno organizovanje prvog Naučnog foruma FIEALC u Makaou (Kina), kojim su zajednički predsedavali predsednik FIEALC i generalni sekretar FIEALC, koji je doputovao iz Meksika da pordži ovu inicijativu srpskog Predsedništva.

Na sastanku je usaglašeno da će srpsko Predsedništvo FIEALC, u saradnji sa najvišim latinskoameričkim diplomatskim predstavnicima akreditovanim u Beogradu, organizovati u prvoj polovini aprila 2019. godine jednodnevnu konferenciju o potencijalu i pravcima razvoja političke, ekonomske i kulturno-prosvetne saradnje između Republike Srbije i zemalja Latinske Amerike. Dekan GEF-a doc. dr Goran Lalić podržao je ovu inicijativu ukazujući da se u potpunosti uklapa u nastojanja Geoekonomskog fakulteta Megatrend univerziteta da pruži doprinos daljoj međunarodnoj afirmaciji naše zemlje.