USPEŠAN POČETAK „MEGATREND FORUMA“

Tribinska delatnost glavnog grada obogaćena je novom adresom: u zdanju Megatrend univerziteta na Novom Beogradu startovao je „Megatrend forum“, na kome će se, najmanje jednom mesečno, razmatrati aktuelne društvene i političke teme.

Publici se najpre obratio prof. dr Slobodan Pajović, ukazavši na potrebu otvorenog dijaloga o različitim otvorenim pitanjima, od interesa za akademsku, ali i širu javnost.

Rektor Univerziteta, prof. dr Miodrag Jevtić, pozdravljajući prisutne – među kojima je, osim studenata i profesora Megatrenda, bilo više uglednih javnih ličnosti – napomenuo je da osnivanjem Foruma, u agendi naših aktivnosti: „Otvaramo još jednu stranicu, sa čvrstim opredeljenjem da doprinesemo izgradnjom društva zasnovanog na znanju i digitalizaciji kao globalnom imperativu XXI veka“. Forum će, po Jevtićevim rečima, imati multidisciplinarni karakter i razmatraće i teme okrenute budućnosti.

Prvi govornik bio je Miroslav Lazanski, novinar i narodni poslanik, koji je u punom najvećem amfiteatru  Megatrend univerziteta govorio o međunarodnom položaju Srbije i bezbednosnim izazovima koji proističu iz geopolitičke pozicije naše zemlje.

„Naša spoljna politika dobro je izbalansirana posle 2012. godine, a i proklamovana vojna neutralnost pokazala se celishodnom u uslovima kad međunarodno pravo praktično ne postoji“, rekao je Lazanski.

Odgovarajući na pitanje o sudbini ideje o stvaranju evropske vojske, Lazanski je kazao da od toga neće biti ništa, pošto nije sigurno ni da će Evropska unija preživeti aktuelne turbulencije. Lazanski je mišljenja da NATO neće dopustiti stvaranje paralelnih vojnih formacija, na šta liče sadašnja zalaganja za osnivanje takvih jedinica.

Rektor Megatrend univerziteta, prof. dr Miodrag Jevtić, uručio je Miroslavu Lazanskom  zahvalnicu za dugogodišnju plodnu saradnju s ovom visokoškolskom ustanovom.

 

Snimio M. Rajković Kaktus