USPEH PROFESORA DR BUDIMIRA POTOČANA I NA FEST-u

Srpsko-ruski dokumentarno-igrani film „Zvezda i smrt grofa Vronskog – srpski gambit“ premijerno je prikazan na FEST-u, kultnom međunarodnom filmskom festivalu u našem glavnom gradu. Nastao je na osnovu tridesetogodišnjeg istraživanja i prema knjigama dr Budimira Potočana, profesora Fakulteta za kulturu i medije.

U dokumentarnom segmentu filma govore najeminentniji stručnjaci – istoričari, književni istoričari, muzikolozi – sa Beogradskog univerziteta, Moskovskog univerziteta „Lomonosov“ i drugih, a među njima, u svojstvu eksperta, naš profesor sa Fakulteta za kulturu i medije Megatrend univerziteta.

Film „Zvezda i smrt grofa Vronskog – srpski gambit“ osvetljava, posle gotovo sto pedeset godina, u nauci nepoznate činjenice o pukovniku Nikolaju Nikolajeviču Rajevskom u Srpsko-turskom ratu 1876. godine i njegovu junačku pogibiju. Osim toga predstavljeni su i naučni dokazi o tome kako je pukovnik Rajevski, kao književni prototip, postao pukovnik Vronski u romanu „Ana Karenjina“ Lava Tolstoja.

Film je režirao Mihail Jolkin, scenarista je Jevgenij Baranov, a u glavnoj ulozi je Miloš Biković.

Premijeri filma „Zvezda i smrt grofa Vronskog – srpski gambit“ na FEST-u u dvorani Kinoteke prisustvovale su moge ugledne ličnosti, među kojima i njegova ekselencija Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u Srbiji.

Profesor dr Budimir Potočan, ambasador Rusije Aleksandar Čepurin i dramski umetnik Miloš Biković uoči premijere filma ispred dvorane Kinoteke (Snimio Željko Sinobad)