NAUČNA SARADNjA SA MEĐUNARODNIM ISTITUTOM ZA ROMOLOŠKE STUDIJE

Na Megatrend univerzitetu će se ubuduće temeljitije izučavati kulturni, pravni, obrazovni, ekonomski, medijski i drugi aspekti položaja romske nacionalne zajednice. Ova obaveza proističe iz sporazuma potpisanog u četvrtak, 11. februara, između našeg univerziteta i Međunarodnog istituta za romološke studije.

Sporazum su potpisali Jovan Damjanović, predsednik Upravnog odbora  Instituta, i prof. dr Vesna Baltezarević, dekan Pravnog fakulteta. Govoreći u ime Instituta, g. Damjanović istakao je da je reč o pionirskom, odnosno, istorijskom činu koji će pomoći da se delikatan položaj romske zajednice u Srbiji i okolnim zemljama osvetli iz novih naučnih uglova.

Mladi Romi moći će da se obrazuju na Megatrendovim fakultetima pod povoljnim uslovima. S novim znanjima, oni će se lakše integrisati u društvene i ekonomske tokove, čime će se poboljšati ukupan položaj pripadnika ove narodnosne zajednice – kojih samo u Srbiji ima više od 650 000, rekao je g. Damjanović.

U delegaciji Instituta bili su i prof. dr Ljiljana Marković, direktor, i mr Drago Ilić, savetnik.

U ime Megatrenda goste su pozdravili – osim prof. Baltezarević – prorektori Jelena Vitomir, Dragan Nikodijević i Milivoje Pavlović, savetnik rektora Đorđe Čolović i Luka Stajić, student prorektor.

Snimio S. Paković