СВЕЧАНО ДОЧЕКАНА КИНЕСКА НОВА ГОДИНА

У петак, 25. јануара, на Мегатренд универзитету у Београду свечано је обележен почетак кинеске Нове године. Манифестацију, којој су присуствовали високи представници амбасада Народне Републике Кине, Руске Федерације и Исламске Републике Ирана у Београду, отворили су заменик ректора Мегатренд универзитета проф. др Миодраг Јевтић, директор Конфуцијевог института при Универзитету у Новом Саду проф. др Чен Хуи, и проректор за међународну сарадњу Мегатренд универзитета проф. др Драган Ћаловић. Они су у својим обраћањима истакли значај сарадње између народа Србије и Кине, пожелевши даље продубљивање ових односа и у новој години по кинеском календару.

Током свечаног програма, који су за ову прилику приредили полазници курса кинеског језика на Мегатренд универзитету, а у координацији наше професорке Атене Чен Хуи, присутни су имали прилике да се упознају са обичајима прослављања и честитања нове године у Кини, церемонијом чаја, те традиционалним кинеским плесом. Специјални гости прославе били су ученици међународне школе „Прима“ у Београду, који су се присутнима представили извођењем песме „Где је пролеће“ на кинеском језику.

Почетак кинеске Нове године традиционално се обележава на нашем универзитету у сарадњи са Конфуцијевим институтом у Новом Саду, привлачећи из године у годину све више пажње. Подсетимо, октобра 2012. године на Мегатренд универзитету основан је Кинески центар у циљу приближавања кинеске културе домаћој јавности и продубљивања академске сарадње између две земље. Поред курсева кинеског језика, Центар редовно организује читав низ акција које, заједно са прославом кинеске Нове године, представљају значајан допринос бољем упознавању наше јавности с вредностима кинеске цивилизације и ширења пријатељства међу народима Србије и Кине.