Božin Jovanović (1920 – 2011)

 

Božin Jovanović je rođen 1920. godine u selu Novo Korito, kod Knjaževca. Odmah posle rata bio je direktor Timočkih rudnika uglja, koji su činili 17 rudnika uglja. Dugi niz godina bio je predsednik Zaječarskog okruga. Deceniju je bio  generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena Bor (1965-1975). Bilo je to vreme snažnog iskoraka u razvoju industrije proizvodnje bakra i izgradnji mnogih novih objekata, kao i grada Bora i regiona Krajine u celini. Bio je predsednik Poslovne zajednice „Jugobakar“. Tada su Božin Jovanović i „Jugobakar“ učestvovali, između ostalih, u izgradnji raznih infrastrukturnih objekata u Beogradu, poput Sava centra. Bio je na čelu Privredne komore Jugoslavije, nakon čega je penzionisan.

Bio je i predsednik jugoslovenske delegacije u Interparlamentarnoj uniji, član CK KPJ u 3 mandata; član najužeg kruga u kabinetu predsednika bivše Republike Jugoslavije (1965-1969) i predsednik Francusko-jugoslovenske banke u Parizu (1968-1972).

Gospodin Jovanović je tokom svoje karijere dobio brojne nagrade i priznanja: Medalju za hrabrost prvog reda 1951. godine; Orden Jugoslovenske zvezde sa pojasom; Orden heroja socijalističkog reda; Orden jugoslovenske zastave sa zlatnim zracima; Orden Crvene zastave rada; Orden zasluga za narod drugog reda; Orden bratstva i jedinstva drugog reda; Orden predanog rada; Medalja za nacionalnu službu sa Zlatnom zvezdom; Orden za vojne zasluge drugog reda; Orden bratstva i jedinstva sa zlatnim vencem; Orden Republike sa zlatnim vencem… i mnoga druga odlikovanja, od kojih je 11 dobio od predsednika SRJ Josipa Broza Tita.

Univerzitet Megatrend dodeljuje Počasni doktorat Božinu Jovanoviću za doprinos razvoju i unapređenju privrednog menadžmenta i javnih poslova. Njegova plodna naučna i izdavačka zaostavština živi kroz šest zasebnih monografija o temama privrednog i kulturno-istorijskog razvoja zemlje i više od 40 članaka u stručnim časopisima i novinama.

Otac je Miće Jovanovića, osnivača Megatrend univerziteta.