John Naisbitt

 

Džon Nezbit je, nakon služenja u Korpusu mornaričke pešadije SAD i nakon završenih studija na univerzitetima Juta, Kornel i Harvard, radio kao rukovodilac u poslovnom svetu. Kada je imao 34 godine pozvan je da bude zamenik ministra obrazovanja u vladi američkog predsednika Kenedija; radio je i kao specijalni pomoćnik predsednika Džonsona. Bio je svedok i turbulentnih i dobrih vremena kroz koje je Amerika prolazila.

Putovao je svetom od kasnih 60-ih godina XX veka, održavajući blisku vezu sa korporacijama i ljudima u mnogim područjima rada. Njegov kulturni život i boravak u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i sada u Kini, omogućavaju mu da ostane u kontaktu sa promenjivom privrednom sredinom, a to je iskustvo predstavio u svojim knjigama.

Njegov međunarodni bestseler „Megatrendovi“ prodat je u više od 9 miliona kopija i nalazio se na listi najprodavanijih knjiga Njujork Tajmsa duže od dve godine, uglavnom na prvom mestu. Džon Nezbit objavio je međunarodne bestselere Re-inventing the Corporation (Ponovno stvaranje korporacije) 1985. godine, Megatrends 2000 (Megatrendovi 2000) 1990. godine, knjiga objavljena u 32 zemlje i bestseler broj jedan u SAD, Japanu i Nemačkoj i Megatrends for Women (Megatrendovi za žene) 1992. godine (koautor sa Patricijom Aburden). Njegova knjiga o japanskom jeziku Japan’s Identity Crisis (Kriza identiteta Japana), objavljena je 1992. godine i bila je bestseler u Japanu.

Za knjigu iz 1994. godine Global Paradox (Globalni paradoks) je dobio nagradu England’s World Review Award za najbolju knjigu godine. Knjiga Megatrends Asia (Megatrendovi Azije) iz 1995. godine bila je najprodavanija knjiga na nemačkom jeziku i u Aziji. Knjiga High Tech High Touch (Visoka tehnologija visoki dodir) objavljena u jesen 1999. godine, do sada je objavljivana u 17 zemalja sveta. Njegova poslednja knjiga Mind Set! (Način razmišljanja) je objavljena u 42 zemlje. Vol strit žurnal (Wall Street Journal) je njegov rad opisao kao trijumfalno koristan, koji učvršćuje pozicije u svim pravcima i daje nam hrabrost da uradimo isto.

  • Studirao na univerzitetima Harvard, Kornel i Juta
  • Bio je rukovodilac u kompanijama IBM i Eastman Kodak
  • Pomoćnik ministra za obrazovanje u vladi predsednika Kenedija
  • Specijalni pomoćnik predsednika Džonsona
  • Bio je gostujući profesor na Univerzitetu Harvard, gostujući profesor na Državnom univerzitu u Moskvi i trenutno predavač na Nanjing univerzitetu u Kini
  • Istaknuti međunarodni naučni saradnik Instituta za strateške i međunarodne studije, Malezija – prvi ne-Azijat koji je imenovan na ovu poziciju
  • Primio je 15 počasnih doktorata u humanističkim naukama, tehnologiji i nauci