Kerolajn Kambel

 

Kerolajn Kambel je američka violinistkinja. Ona je solista i kamerni muzičar koji izvodi i snima klasičnu, džez, filmsku i popularnu muziku.

Kembel je rođena u Albaniju, Njujork, a odrastao je na Havajima, u Nevadi i severnoj Kaliforniji. Počela je da svira violinu u predškolskom razredu Suzuki metodom sa tri godine. Sa osam godina nastupala je solo sa Filharmonijskim orkestrom Reno. Kao apsolvent srednje škole, izabrana je za Predsedničkog stipendista i nastupala je u Kenedi centru.

Završila je srednju školu kao student na Programu mladih umetnika na Klivlendskom institutu za muziku, a nastavila rad na fakultetima na Klivlendskom institutu, gde je studirala kod Dejvida Ceronea i Donalda Vajlerštajna. Kembel je 2000. godine prešla na Univerzitet Stanford. Studirala je računarstvo, logiku, lingvistiku i psihologiju. Dok je bila na Stanfordu, radila je sa Genadijem Klejmanom. Godine 2004. diplomirala je na Phi Beta Kappa sa diplomom simboličkih sistema i magistrirala sociologiju.

Kembel je nastupala kao solista sa orkestrom Klivlend, Filharmonijom iz Los Anđelesa, Simfonijom iz Detroita, Indijanapolis simfonijom i Simfonijom iz Dalasa. Solirala je u Karnegi holu, Kenedi centru, Sidnejskoj operi, Holivud Boulu i Barklis centru. Izvela je duete sa Andreom Bočelijem, Stingom, Majklom Bubleom, Krisom Botijem, Džošom Grobanom, Rodom Stjuartom i Huliom Iglesijasom.

Kembel redovno nastupa sa džez trubačem Krisom Botijem, a predstavljena je u Oblivionu na Botijevom najnovijem CD-u Impressions. Kao gostujući umetnik, obišla je pet kontinenata sa Botijem i pridružila se Barbri Strejsend na njenoj turneji 2012. godine. Kembel je bila gostujući umetnik sa Andreom Bočelijem na njegovoj američkoj turneji 2012. i sa njim je izvodila duete na njegovom koncertu PBS Great Performances u Portofinu, Italija, i u filmu Ljubav u Portofinu.

Kembel je prva violinistkinja Sonus kvarteta sa sedištem u Los Anđelesu, gudačkog kvarteta koji spaja različite muzičke stilove. Sa Sonus kvartetom, Kembel je nastupala sa Stivijem Vonderom u Kongresnoj biblioteci, snimala sa Norom Džons za njen album Little Broken Hearts, izvodila Crazi sa Gnarlsom Barklijem i snimila filmske partiture kao što su The Curious Case of Benjamin Button, Transformers: Revenge of the fallen, Spajdermen i Usamljeni rendžer.
Kembel je jedna od osnivača Opusa Ks, klasične muzičke četvorke, uključujući rusko-dansku pijanistu Tanju Zapolski, britanskog klarinetistu Lone Madsena i japansko-američku čelistkinju Kristinu Reiko Kuper. Prvi singl grupe, Libertango, objavljen je 10. juna 2013. Opus Ks je snimio svoj debi album sa Gremi nagrađenim producentom, Stivenom Epstajnom.

Kerolajn Kambel je definitivno jedna od najvećih svetskih violinistkinja današnjice.