Milutin Mrkonjić (1942 – 2021)

 

Mrkonjić je završio Građevinsko inženjerstvo u Beogradu – Departman za puteve, aerodrome i železnice. Bio je prvi direktor „Saobraćajnog instituta CIP“, koji je u periodu njegovog rukovođenja, do 2001. godine, postao najznačajnija istraživačka, razvojna, inženjerska i projektantska kompanija u bivšoj Jugoslaviji i ovom delu Evrope. Posle NATO bombardovanja vodio je Direkciju za obnovu zemlje.

Bio je ministar za infrastrukturu od 2008. do 2012. godine, a ministar saobraćaja Republike Srbije od 2012. do 2013. godine. U više mandata bio je narodni poslanik u Skupštini Srbije, a jedno vreme i zamenik predsednika.

Radeći 30 godina na realizaciji najznačajnijih projekata u oblasti saobraćaja, doprinosi suštinskim infrastrukturnim projektima na prostoru bivše Jugoslavije.

Kao prvi predsednik Saveta Megatrend univerziteta od 1981. do 1993. godine, a za dugogodišnje angažovanje, prijateljstvo i podršku, Megatrend univerzitet je 2009. godine dodelio gospodinu Mrkonjiću titulu počasnog doktora za sav značajan doprinos u izboru strategije razvoja i promocije  obrazovnog sistema Univerziteta.