Prof. dr Griška Bogdanov, prof. dr Igor Bogdanov

 

Doktori Univerziteta u Borgonji, Francuska, profesori na Univerzitetu „Džon Nezbit”

Braća Igor Bogdanov i Griška Bogdanov rođeni su u opštini Sent Lari (Saint-Lary) u Gaskoni, region jugozapadne Francuske. Njihovo poreklo potiče iz aristokratskih porodica iz Rusije i Austrije, a njihov deda sa majčine strane bio je poznati afroamerički tenor Roland Hajes. Braća su studirala matematiku i teorijsku fiziku u Parizu, ali su karijere započeli na televiziji kao voditelji nekoliko popularnih emisija iz oblasti nauke i naučne fantastike. Prva od ovih popularnih emisija pod nazivom „Vreme X” (Temps X) emitovana je od 1979. do 1989. godine.

Igor i Griška Bogdanov objavili su, 1991. godine, knjigu pod naslovom „Bog nauke” (Dieu et la Science), koja je nastala iz intervjua sa filozofom Žanom Gitonom (Jean Guitton). Ta knjiga je postala bestseler u Francuskoj.

Braća su 1991. godine počela rad na doktoratima, prvo pod mentorstvom matematičkog fizičara Moše Flatoa (Moshä Flato) sa Univerziteta u Burgonji. Kada je Moše Flato preminuo (1998), njegov kolega Danijel Šternajmer (Daniel Sternheimer) iz Francuskog nacionalnog centra za naučno istraživanje preuzeo je ulogu nadgledanja rada Bogdanovih. Griški Bogdanovu dodeljen je doktorat na Univerzitetu u Burgonji (Dižon) 1999. godine, dok je Igor Bogdanov stekao doktorat iz oblasti teorijske fizike, takođe na Univerzitetu u Burgonji, 2002. godine. Revolucionarna tema ove dve disertacije bavi se stanjem Univerzuma pre Velikog praska (A «pre-UniverseA A»). Braća su 2001. i 2002. godine objavila pet radova u stručnim časopisima iz oblasti fizike, uključujući „Anale fizike i klasične i kvantne gravitacije”.

Od 2005. godine Igor Bogdanov i Griška Bogdanov su profesori na Univerzitetu „Džon Nezbit”, gde drže katedru kosmologije, usmeravaju rad laboratorije kosmologije i nastavljaju svoja istraživanja.