Rolan Dima

 

Rolan Dima ličnost je koja je značajno obeležila političku scenu i noviju istoriju Francuske i Evrope. Pripadajući francuskoj političkoj i kulturnoj eliti više od 5 decenija, Dima je paralelno izgradio podjednako briliјantnu karijeru i kao vrhunski advokat i kao iskusni političar i uspešni diplomata.

Rođen je 1922. godine u Limožu. Poreklom iz patriotske porodice (njegov otac, Žorž Dima, stradao je od strane Gestapoa pomažući Pokret otpora), i sam se, sa istim žarom, borio ne samo u Pokretu otpora, već i tokom celokupe profesionalne i političke karijere, sve do danas, za ideje humanosti, mira i socijalne pravde.

Završio je studije prava i političkih nauka na elitnim institucijama Ecole libre des sciences politiques i London School of Economics.

Dugogodišnji je uspešan advokat. Ni danas ne zapostavlјa advokatsku profesiju, tokom koje je, između ostalih, zastupao i čuvene umetnike Pabla Pikasa i vajara Alberta Đakometija.

Zauzimao je mnoge visoke pozicije u političkom životu Francuske. Bio je jedan od najbližih saradnika i prijatelјa predsednika Fransoe Miterana, prvog socijaliste na mestu predsednika Francuske.

Za poslanika u francuskoj Narodnoj skupštini biran je u više navrata počev od 1956. godine.

Bio je portparol francuske vlade 1984, a potom i ministar za evropske odnose.

Ostavio je dubok trag u diplomatiji kao ministar spolјnih poslova Francuske za vreme predsedničkog mandata Fransoe Miterana, a tu funkciju obavlјao je u dva mandata, od 1984. do 1986. i od 1988. do 1993. godine. Dužnost ministra spolјnih poslova obavlјao je u vremenu punom izazova – raspada Sovjetskog bloka, Ostrvskog rata, pregovora za Mastrihtski ugovor, odnosno ugovor o Evropskoj uniji.

Godine 1995. imenovan je za predsednika Ustavnog saveta i ovo je bila jedna od poslednjih odluka predsednika Miterana. Na ovoj, jednoj od najviših funkcija u Francuskoj, ostao je do 1999. godine, mada ga je predsednik za nju nominovao doživotno.

Osnivač je Komiteta za hitne slučajeve u Iraku.

Nјegovo mišlјenje uvek je u žiži interesovanja javnosti kada su u pitanju žarišta svetskih sukoba i sagledavanje njihovih uzroka i mogućih rešenja, kao u slučaju ratova u Iraku, Libiji i Siriji (LPC). Kao bivši šef francuske diplomatije, i danas ima ulogu uvaženog komentatora zbivanja na međunarodnoj političkoj sceni.

Objavio je više knjiga, među kojima su memoarski zapisi „5o godina delјenja tajni sa Miteranom“, kao i brojne stručne publikacije iz oblasti prava i diplomatije.

Svestrana ličnost, Rolan Dima je poznat kao veliki poštovalac umetnosti, posebno opere, koju smatra svojim nesuđenim pozivom. Kao dug toj neostvarenoj lјubavi i karijeri operskog pevača o kojoj je maštao, ostao je pasionirani posetilac opere koji zna napamet libreta svih najpoznatijih opera. Prilikom ove posete Beogradu, upriličene povodom dodelјivanja počasnog doktorata našeg univerziteta, prisustvovao je izvođenju opere „Trubadur“ u Narodnom pozorištu. Bogatom životnom mozaiku ove izuzetne ličnosti dodajemo i da je gospodin Dima veliki poznavalac likovne umetnosti i pasionirani kolekcionar i esteta.