Roland Dumas

 

Rolan Duma je ličnost koja je značajno obeležila političku scenu i noviju istoriju Francuske i Evrope. Deo je francuske političke i kulturne elite više od 5 decenija, gde je izgradio podjednako blistavu karijeru kao jedan od vrhunskih pravnika, velikih političaar i uspešnih diplomata.

Završio je studije prava i političkih nauka na renomiranim univerzitetima Ecole Libre des Sciences Politikues i London School of Economics.

Obavljao je mnoge visoke funkcije u političkom životu Francuske. Bio je jedan od najbližih saradnika bivšeg francuskog predsednika Fransoa Miterana. U više navrata biran je za potpredsednika francuske Narodne skupštine. Bio je portparol francuske vlade 1984. godine, kao i ministar za evropske odnose.
Gospodin Dumas je ostavio dubok trag u diplomatiji kao francuski ministar spoljnih poslova, na kojoj je funkciji ostao dva mandata od 1984. do 1986. godine, tokom predsedavanja Fransoa Miterana. Njegovo vreme kao ministra spoljnih poslova bilo je vreme puno izazova – raspada sovjetskog bloka, ostrvskog rata, kao i pregovora za sporazum iz Mastrihta. Godine 1995. imenovan je za predsednika Ustavnog saveta, što je bila jedna od poslednjih odluka predsednika Miterana. Iako ga je Miteran nominovao za doživotnog predsednika, Dumas je ostao na ovoj funkciji do 1999.

Univerzitet Megatrend dodelio mu je nagradu Počasni doktorat za sve njegove akcije u fokusu javnosti, posebno kada su u pitanju svetski sukobi, razumevanje njihovih uzroka i mogućih rešenja sa posebnim akcentom na dostignuća u oblasti dešavanja na međunarodnoj političkoj sceni i procese evrointegracija.